Fakse, som byen nu hedder, var oprindelig en langstrakt landsby langs den nuværende hovedgade, Torvegade, fra kirken og nordpå helt ud på Egedevejen, hvor denne krydser omfartsvejen mellem Køge og Præstø.
Da banen blev anlagt, fik byen også en station. Hermed tog byens vækst for alvor fart, og i dag har byen et købstadslignende udseende, -Den samme udvikling har gjort sig gældende også for Haslevs vedkommende og for Høng i Vestsjælland.
Fakse er en gammel bebyggelse. I 1280 benævnes den Faxæ. Formen Faxøe ses bl.a. i sognets kirkebøger. Den kendes også fra en af byens gamle gårde "Faxøegaard", der skal have ligget i Bagerstræde. Denne gård var beboet af sognefogeden, et hverv, der fra i al fald 1790 blev varetaget af slægten Koch.
Karakteristisk for byen er bl.a. den meget store kirke. Den er ca. 40 m. lang. Siden 1492 har den tilhørt Københavns Universitet, der havde fået den i gave af Kong Hans.
Sognet havde også en stor udstrækning, idet det nuværende Hylleholt sogn også hørte med. Hylleholt (kaldet Fakse Ladeplads) blev udskilt som særskilt sogn i 1878 og fik sin egen kirke. Havnen har fra gammel tid været udskibningshavn for kalk.
Vinkældertorvet, fotograferet i 2001.
Vinkældertorvet, fotograferet i 2001.